Detektering af stalkerware og andre programmer

Nogle lovlige programmer kan bruges af kriminelle til at stjæle dine personlige data og udspionere dig. De fleste af disse programmer er nyttige, og mange mennesker har gavn af at bruge dem. Disse programmer inkluderer IRC-klienter, autoopkaldere, fildownloadere, overvågning af systemaktivitet, styringsværktøjer til adgangskoder, FTP, HTTP, eller Telnet servere.

Men hvis kriminelle får adgang til disse apps på din computer eller formår at installere dem skjult der, vil de være i stand til at bruge nogle af funktionerne til at stjæle dine personlige data eller begå andre ulovlige handlinger.

Nedenfor finder du information om forskellige typer software, som kriminelle kan bruge.

Type

Navn

Beskrivelse

Klient-IRC

IRC-klienter

Personer installerer disse apps for at kommunikere med hinanden i Internet Relay Chats (IRC). Kriminelle kan bruge disse apps til at sprede malware.

opkalder

Autoopkaldere

Tillad skjult oprettelse af telefonforbindelser over et modem. Kriminelle kan bruge software af denne type til at foretage opkald fra brugerens enhed, hvilket kan forårsage økonomisk skade for brugeren.

Downloader

Downloadere

Tillad skjult download af filer fra websider. Kriminelle kan bruge den slags software til at downloade malware til din computer.

Overvåger

Overvågnings-apps

Tillad overvågning af aktiviteten på den computer, som de er installeret på (sporing af, hvilke programmer der kører, og hvordan de udveksler data med apps på andre computere). Kriminelle kan bruge disse til at spionere på brugerens enhed.

PSWTool

Værktøjer til gendannelse af adgangskoder

Gør det muligt for brugere at se og gendanne glemte adgangskoder. Kriminelle implementerer i al hemmelighed disse apps på personers computere til samme formål.

RemoteAdmin

Fjernadministrationsværktøjer

Udbredt brugt af systemadministratorer til at få adgang til fjerncomputeres grænseflader for at overvåge og kontrollere dem. Kriminelle installerer hemmeligt disse apps på personers computere til det samme formål, for at udspionere på fjerncomputere og kontrollere dem.

Legitime fjernadministrationsværktøjer er forskellige fra bagdøre (trojanere med fjernstyring). Bagdøre kan infiltrere et system og installere sig selv der uden brugerens tilladelse, hvorimod legitime apps ikke har denne funktion.

Server-FTP

FTP-servere

Fungerer som FTP-servere. Kriminelle kan installere dem på din computer for at åbne fjernadgang til den ved hjælp af FTP-protokollen.

Server-Proxy

Proxyservere

Fungerer som proxyservere. Kriminelle installerer dem på en computer for at bruge den til at udsende spam.

Server-Telnet

Telnet-servere

Fungerer som Telnet-servere. Kriminelle installerer dem på en computer for at åbne fjernadgang til den ved hjælp af Telnet-protokollen.

Server-Web

Webservere

Fungerer som webservere. Kriminelle kan installere dem på din computer for at åbne fjernadgang til den ved hjælp af HTTP-protokollen.

Risikoværktøj

Lokale værktøjer

De giver brugerne yderligere muligheder for at administrere deres computere (gør dem i stand til at skjule filer eller aktive programvinduer eller lukke aktive processer). Denne gruppe omfatter minearbejdere, der kan installeres skjult og bruger store mængder beregningsressourcer. Kriminelle kan bruge alle de handlinger, der er beskrevet ovenfor, til at skjule malware installeret på din enhed eller gøre dets opdagelse sværere.

NetTool

Netværksværktøjer

De giver brugerne af computere, som de er installeret på, yderligere muligheder for at interagere med andre computere på netværket (genstarte fjerncomputere, finde åbne porte, starte programmer installeret på disse computere). Alle handlinger nævnt ovenfor kan bruges til ondsindede formål.

Klient-P2P

P2P-netværksklienter

Gør det muligt for personer at bruge P2P (Peer-to-Peer) netværk. De kan bruges af kriminelle til at sprede malware.

Klient-SMTP

SMTP-klienter

Kan i det skjulte sende e-mails. Kriminelle installerer dem på en computer for at bruge den til at udsende spam.

Webværktøjslinje

Webværktøjslinjer

Tilføj søgemaskineværktøjslinjer til grænsefladen for andre apps. Ofte spredes ved hjælp af malware eller adware.

Du kan aktivere beskyttelse mod stalkerware og andre programmer, der kan bruges af kriminelle, og vi vil advare dig, hvis vi opdager sådanne programmer.

For at aktivere beskyttelse mod stalkerware og andre programmer:

1. Åbn programmets hovedvindue.
  2. Klik på Knappen Indstillinger-knappen nederst i hovedvinduet.

Dette åbner vinduet Indstillinger.

3. Gå til SikkerhedsindstillingerUndtagelser og handlinger ved objektdetektering.
  4. I afsnittet Stalkerware og andre programmer kan du markere afkrydsningsfeltet <span class="hash" id="C7MTEZ3G">Enable search for application updates</span>.
    • Opdag stalkerware

Til beskyttelse mod programmer, der hjælper kriminelle med at få adgang til din placering, beskeder eller websteder og sociale netværk, du besøger.

• Opdag legitime apps, som ubudne gæster kan bruge til at beskadige din computer eller personlige data

Til beskyttelse mod programmer, som kriminelle kan bruge til at downloade malware til din computer eller bruge dine beregningsressourcer til deres ondsindede formål. Kaspersky-programmet registrerer ikke fjernadministrationsprogrammer, som der er tillid til.

Hvis disse afkrydsningsfelter er fjernet, kan du modtage meddelelser om nogle programmer fra tabellen ovenfor, fordi de er inkluderet i særlige kategorier og behandles som standard uanset programindstillinger, for eksempel: RemoteAdmin, PSWTool, Monitor.